WELKOM BIJ FYSIO EN MANUELE THERAPIE ANGELSLO-EMMEN      H.F. VISSCHER

WELKOM | DE THERAPEUT | DE PRAKTIJK | MANUELE THERAPIE | CONTACT
 


manuele therapie volgens de utrechtse school

Omdat iedereen een eigen manier van bewegen heeft wordt de therapie afgestemd op de bewegingen zoals het lichaam die gewend is te maken. Het is een zachte meestal pijnvrije manier van bewegen van allerlei gewrichten van uw lichaam. Er is geen sprake van kraken of recht zetten. Het is een methode die direct aangrijpt op de gewrichten van ons lichaam. Centraal staat het verbeteren van de gewrichtsbewegingen in het hele lichaam.
Na een intakegesprek met vragen naar uw klachten volgen er een aantal metingen en een onderzoek naar hoe u zich beweegt.
Voorbeelden van metingen zijn: het kruisen van de armen, hoe klapt u in uw handen, met welk oog kijkt u bij voorkeur, welke pols is breder, welk been is langer, hoe is de stand van uw bekken.
Op basis van alle gegevens is duidelijk hoe de therapeut uw gewrichten moet bewegen om een zo groot mogelijk effect te krijgen.
De behandeling kan 45 minuten tot een uur duren en wordt na 2 a 3 weken herhaald om het lichaam de tijd te geven anders te gaan bewegen. Na drie behandelingen wordt bekeken of er voldoende verbetering is opgetreden. Als er geen verandering is opgetreden wordt de behandeling gestopt. Zelden is meer dan 8 behandelingen noodzakelijk.

individualiteit

Ieder mens is herkenbaar aan zijn eigen bouw, zijn eigen houding en zijn eigen manier van bewegen. We zien er allemaal anders uit, dus waarom zouden we allemaal hetzelfde bewegen. Niet alleen zet iedereen een handtekening op zijn eigen manier; ook lopen, opstaan uit een stoel, bukken om iets te pakken maakt iemand herkenbaar als persoon. Zowel uiterlijk als de manier van bewegen maakt iemand uniek.

bewegingsvoorkeur

Bij het op de fiets stappen stapt u uit gewoonte met het linker- of rechterbeen op. U kunt ook opstappen met het been waarmee u doorgaans niet opstapt. Dit kost u echter meer moeite, er is dus een voorkeur.
Zo zijn er talloze situaties waarin een voorkeursbeweging naar voren komt. Denk bijvoorbeeld aan het gooien van een bal, vouwen van de handen of het gaan zitten in kleermakerszit. Onze bewegingsvoorkeur is van invloed op alle bewegingen die we maken.

verstoord evenwicht

Het natuurlijk evenwicht tussen de voorkeuren van bewegen en de vorm van het lichaam kan verstoord raken waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan. Het lichaam beweegt niet meer optimaal passend bij de vorm van het lichaam.
Dit evenwicht kan op vele manieren verstoord worden bijvoorbeeld door: auto-ongeval, enkelverzwikking, val van een trap, verandering van werkhouding, ongewone arbeid en zelfs psychische factoren enzovoorts.

verschil tussen links en rechts

Dit betekent dat we met ons linker lichaamshelft anders bewegen dan met ons rechter lichaamshelft. Bewegingen die we maken hebben invloed op de vorm van het lichaam. Door al die verschillende voorkeuren zal de vorm van het lichaam links en rechts niet dezelfde zijn. (Bij toptennisspelers is duidelijk te zien met welke arm het meest gespeeld wordt.) Al deze voorkeuren voor houding en bewegen leiden tot ongelijke ontwikkeling in botten, gewrichten spieren enzovoorts.
Dit is normaal. Er bestaat een natuurlijk evenwicht tussen de verschillende voorkeuren van bewegen en de verschillende ontwikkeling tussen links en rechts van het lichaam. Dit evenwicht is voor iedereen anders. De verschillen links en rechts kunnen gebruikt worden om bewegingsvoorkeuren van iemand te leren kennen. Door verschillen te meten kun je informatie krijgen over de ontwikkelde voorkeur van bewegen.

voorbeelden

Wanneer we bijvoorbeeld door het dragen van nieuwe schoenen met een hogere hak gedwongen worden om de voet anders te bewegen, verandert onze manier van lopen wat ook gepaard gaat met veranderingen van bewegingen in de knieŽn, heupen, het bekken, de wervelkolom en uiteindelijk het hele lichaam. Zeker als deze situatie langere tijd duurt. Het bestaande evenwicht tussen vorm en bewegingsvoorkeur raakt verstoord en kunnen er klachten ontstaan op allerlei plaatsen in het lichaam.
Wanneer iemand pijn in de nek heeft, zal hij zoveel mogelijk proberen de pijn te ontwijken door de nek minder te bewegen. Om de meeste dingen te blijven doen zal hij anders gaan bewegen in de rest van de wervelkolom en andere gewrichten. Bij voldoende aanpassing in het lichaam aan de nieuwe situatie zullen geen klachten optreden. Maar wanneer deze persoon zou gaan hardlopen kunnen de gemaakte aanpassingen wel eens te kort schieten.
Er kunnen dan ook klachten ontstaan in andere delen van het lichaam, zoals een peesontsteking van de schouder of een spierscheur in het bovenbeen omdat ook de knie gedwongen wordt anders te gaan bewegen.
De plaats van de klacht in knie of schouder zegt dan niets over de oorzaak van de klachten. Slechts behandeling van schouder of knie zal de klacht niet altijd wegnemen. Het totale evenwicht van het lichaam zal hersteld moeten worden om de oorzaak van de klachten op te heffen.